1 Ocak 2009 Perşembe

ERP Programlarının arkasındaki gizli maliyet:Donanım ve Lisans Ücretleri

Bu günlerde bir ERP projesidir sürüp gidiyor ve bu bağlamda gerek program lisansı gerekse donanım bazında fiyat araştırması yapıyoruz. Amacımız ERP projesinin bize gerçekte ne kadara mal olacağı.

Ben bu bölümde aslında ERPnin arkasında yatan esas maliyet unsurlarını anlatacağım. Bunun içinde bir örnek uygulama yapmak istiyorum.

Öncelikle ERP almaya karar verdiniz ve bilgisayarlarınızın ve Server'ınızın yetersiz kalacağını düşündünüz. Bu durumda PCleri ve serverı yenilemeniz gerekecekir. Firmanızda 30 bilgisayar olduğunu Düşünürsek bir pc ninde KDV dahil 400 $ olduğunu düşünürsek( monitör hariç) 12000$ gibi bir parayı sadece PClerinizin donanımını değiştirmek için vereceksiniz.

Bunun yanında yeni bir server almanız gerekecek. 30 bigisayarın aynı anda erp paketini çalıştırabileceği ve o sırada bir kaç bilgisayarında server üzerinde farklı işler yapabileceğini düşünürsek iyi özelliklere sahip bir server almak şart. 2 tane Quad işlemci,8 gb ram, 146X4 GB 15000 RPm harddisk ve performans artırıcı ek donanımlarıyla bir server fiyatı kdv dahil 7500 $. ( Bu serverı 5 yıl teknoloji gelişimini karşılayacak şekilde tasarladık).

Yani donanım masrafı toplamda 19500 $ ı buldu. ( bu fiyata ETASQL 20 kullanıcı alabiliyorsunuz )

 

iş bu kadarda bitmiyor. Öncelikle Her PC ye LİSANS almak zorundasınız. Ama benim windows ofis lisansım var diyebilirsiniz ama eski tip lisanslar sadece o bilgisayara veriliyordu. Yani siz PCyi değiştirirseniz Lisansıda değiştirmek zorundasınız. Yani tekrardan Windows ve ofis lisansı almak zorundasınız.

Lisans fiyatları şöyle:

Windows-Pro Lisansı 195 $ + KDV ( Ticari kuruluşların hepsi Professional Lisansı kullanmak zorundadır)

Office - PRo 380 $ + KDV

Xp OEM GEN.KIT 150 $ + KDV

YAni toplamda bir bilgisayar için KDV dahil 855 $ Lisans ücreti ödemeniz gerekmektedir.^

30 bilgisayar için KDV dahil 25650 $ maliyetiniz olacaktır.

NOT: Xp OEM GEN.KIT NEdir: Normalde windowsun lisanslı ürünleri sadece tek bir bilgisayar içindir. Eğer ilgili bilgisayarı değiştirirseniz lisansıda çöpe gidiyor.

Eğer bu lisansı alırsanız bilgisayarı istediğiniz kadar değiştirin lisansları hep sabit kalacak.

 

Şimdi sıra geldi server lisans bedeline.

Small Bus.Premium server(5 kullanıcı) : 1150 $ + kdv

Small Bus.Premium ( 5 kullanıcı) : 499 $ + kdv

30 kullanıcınız olacağı için servera bağlanırken 30 kullanıcı üzerinden hesaplama yapacağız. ilk önce paket biri alacağız. ve bize beraberinde 5 kullanıcı hakkı tanıyacak. Sonra her 5 kullanıcı için paket ikiyi alacağız. Toplamda 1150 + 499 X 5 = 3645 $ + kdv yani 4300 $ maliyeti olacak bir server lisansının. Not: Serverın diğer lisansları bizde olduğu için ayrıyetten yazmadım ama siz onları bu hesapların dışında tutun.

 

ERP için toplam yatırım : 49450 $ yani 74200 YTL dir.

Bu paraya ERP paketleri alabileceğiniz söylemye gerek yok sanırım.

Sonuç olarak ERP paketleri tek başlarına bir maliyete sahip oldukları gibi donanım ve lisanslama maliyetlerini de önünüze çıkarabiilir. Bu yüzden ERP projesinin içierisine mutlaka her şeyi dahil edin. Yoksa başınız çok ağrıyabilir.

Not: Yukarıda yazılan değişiklikler her firma için geçerli değil. BAzı firmalar yukarıdaki değişiklikleri yapma ihtiyacı duymayabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder