1 Ocak 2009 Perşembe

Erp Sözleşmesi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz.

 

Bir çok firma erp programı alımını sadece ilk yatırımdan ibaret görmektedir. Aslında ERP nin fiyatına fiyat katan etmenler arkada gizlenmiştir.

Bunlardan ilki ve en önemlisi ERP paketinin Yıllık Bakım Ücretidir.

Bu ücret bir çok erp firması için farklılıp göstermektedir. BAzı firmalar bakım sözleşmesini bir iki kategoriye ayırmışken bazıları tek bir sözleşem içeri hazırlamıştır.

Ama hepsinde amaç aynıdır. Sizden para koparmak.

ERP firmaları bakım işlemlerinden çok iyi para kazanmaktadır.

Bu yüzden sözleşme

dahilinde olan ve benim bildiğim bir iki maddeyi sizlerle paylaşmak istedim.

1. Telefon Görüşme Ücreti: Bazı firmalar bakım sözleşmesi dahilinde telefonla görüşmelerin kayıt altına alındığını ve daha sonradan size fatura edileceğini sözlerler. ve gerçekten bu maddeye dikaat etmezseniz daha sonradan da faturanın yüksek meblağlarıyla karşılaşırsınız.

2.Ek eğitimi masrafı: Bir çok sözleşmede ek eğitim masrafı X YTL/saat şeklindedir. ve Bir çok firma bu fiyatı görmezden gelir. Çünkü eğitime ihtiyaç duyulmayacağını sanırlar. Fakat bir çok büyük firmada daha sonradan eğitim desteği istenmiştir. Ve basit modüller için bile en az 3 saat eğitim alındığı bilinmektedir. Ayrıca eğitimi başlığı altında içeriğede dikkat etmek gerekir. Örneğin bazı firmalar bu eğitimleri dinleyici sayısı bazında sınırlamışlardır. Örneğin bir eğitimci en fazla 2 kişiye anlatabilir gibi. Buna da dikket etmek gerekir. Nitekim sonradan patronunuzla karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu arada ortalama fiyat 300 euro + KDV

3. Ek program yazım Ücreti: Kimsenin gerek duymadığı ama sonradan çok can yakan bir madde. Çünkü her firmanın istekleri farklıdır ve daha önceden ERP çalışması yapmamış bir firma İSTEKLERİNİ tam olarak sunamaz. Sonuç olarak implementasyon süresi bitiminde firmalar eksiklerini yavaş yavaş görmeye başlarlar ve anlarlarki o erp programı isteklerini tam olarak yerine getirmiyor. ve Ek bir programa ihtiyaç duyarlar. Tabi yine ERP cilere mahkum olurlar.

Ek program yazılım ücreti iki kısımdan oluşur. Analiz ve program. Analiz kısmının ücreti 600 EURO + kdv adam/Gün dür. (biliyorum çok para) ve YAzılımın ücreti 400 euro + KDV adam/Gün dür.  Yani 3 günlük yazılım süresi olan bir program size 1800 EURO + KDV ye mal olabilir. Bu yüzden bu fiyatları  ne kadar düşürürseniz kardır.

 

4. Kanun değişlikliği: ERPciler yada tüm yazılım firmaları için en önemli gelir kaynağı bu maddedir. ve eğer kanun değişikliğini bakım sözleşmesinin içine dahil etmezseniz başınız ağrıyabilir hem de her yıl. hatta yılda bir kaç kez. Çünkü DEvlet kanunda sürekli olarak değişiklik yapıyor ve bu değişiklikler bazı yıllar hiç yapılmazken bazı yıllarda da birkaçtane olabiliyor. Eğer siz düzgün bir anlaşma yaptıysanız tüm kanun değişikliklerinde upgradeleri bedavaya yapacaksınız. Ama yapmadıysanız işiniz zor. Çünkü bir değişiklik için bazı firmalar 300 YTL kadar ücret isteyebiliyormuş. Bu yüzden sözleşmelerde bu madde mutlaka dikkate alınmalıdır.

 

5. Ek kullanıcı madddesi: Bu madde bence kanun değiişkliği maddesi kadar önemli bir maddedir. Çünkü 20 kişi için aldığınız ERP paketinizi 50 kişiye genişletmek isteyebilirsiniz. bu durumda ERPciler sizden kişi başı ücrfet isteyeceklerdir. Bazıları 1500 YTL gibi bir ücret isterken daha büyük firmalar daha yüksek meblağlarda para talep etmektedirler.  Bunun yanı sıra o ERP paketi için kullanıcı sayısını artırmak yeterli değil. Çünkü Eğer VERİTABANI içindeki kullanıcı sayısını artırmazsanız veritabanının yasal sahipleri tarafından dava edilebilirsiniz. Sonra ceza ücretleri başınızı yakabilir.

 

Bunun gibi birçok önemli nokta var. benim aklıma gelenler bu kadar. Ek bir bilgi olursa yorumlar kısmında yayınlayacağım.

HAlil ibrahim ÇAPAR

http://www.endustrimuhendisim.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder